Altea PDF Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
vrijdag 09 oktober 2009 11:45

Altea is een stadje in Spanje, gelegen aan de Middellandse Zee in de provincie Alicante op zo'n 50 kilometer ten noord-oosten van de stad Alicante en zo'n 100 kilometer ten zuiden van de stad Valencia. Altea heeft een oppervlakte van 34,43 km² en is gebouwd op een heuvel. Altea telt 22.648 inwoners (per 1 januari 2007).

"Moren" in een optocht in Altea, eind september

Een belangrijke bron van inkomsten voor Altea is het toerisme, dat sinds de jaren 50 is gegroeid als gevolg van het mediterrane klimaat, stranden en het karakteristieke stadscentrum.

Een belangrijke bron van gemeentelijke belastinginkomsten in de stichting van de iets ten noorden van Altea gelegen urbanisatie Altea Hills door bouwmaatschappij Ballester. Omdat hier veel villa's worden verkocht aan vermogende mensen ontvangt de gemeente veel onroerendgoedbelasting.

De kust ten zuiden van Calpe zou een microklimaat hebben waardoor de winters duidelijk warmer (zouden) zijn dan ten Noorden van Calpe. Dat maakt Altea en de hele omgeving, inclusief buurtstadje Alfáz del Pi zeer aantrekkelijk voor overwinteraars uit onder andere Nederland, Engeland, Scandinavië en Duitsland. In september zijn er de bekende feesten van de Christiani en de Mora, ter herinnering van de strijd van de Christenen tegen de Moren, die Spanje veroverd hadden en eeuwenlang er de baas waren.

De stad is gesticht door de Iberianen en Romeinen. In 1244 is Altea heroverd door Jaime I van Aragón. Een van de toeristische trekpleisters is de kerk "Virgen del Consuelo" of ook wel genoemd "Nuestra Senora del Consuelo" , welke eenvoudig te herkennen is aan de pittoreske blauwe koepels. Deze is gebouwd boven aan de heuvel.

Laatst aangepast op dinsdag 20 oktober 2009 13:25